TENS-toestellen

TENS

Een TENS-apparaat is de ideale tool voor pijnbestrijding en blaastraining

Een TENS-apparaat is een draagbaar toestel dat elektrische stroomstootjes geeft via de huid. Doordat deze pulsen de zenuwen beïnvloeden, kunnen ze acute/chronische pijn verzachten of blaasfunctiestoornissen helpen behandelen. En dat terwijl het TENS-toestel onzichtbaar op het lichaam kan gedragen worden.

Wat is TENS?

TENS staat voor Transcutane Electro Neuro Stimulatie. Het is een methode waarbij elektrische stroomstootjes via de huid de zenuwen beïnvloeden en zo chronische/acute pijn verminderen. TENS kan pijn reduceren, maar neemt de oorzaak niet weg. Ervaringen en wetenschappelijke studies geven aan dat er vooral bijzonder goede resultaten geboekt worden in het kader van pijnbestrijding en behandeling van blaasfunctiestoornissen.

TENS kan worden ingezet bij symptomatische verlichting van diverse vormen van chronische en acute pijnproblemen, zoals nek- en schouderpijn, lage rugpijn, jicht en gewrichtsontstekingen, zenuwpijnen, ...

Hoe werkt een TENS-toestel concreet?

Bepaalde zenuwvezels zijn verantwoordelijk voor het ontstaan en doorgeven van pijnprikkels. De arts zal daarom eerst deze vezels lokaliseren. Vervolgens worden ter hoogte van de zenuwbaan op de huid twee elektroden geplaatst. Met een dun, soepel kabeltje worden beide elektroden verbonden met de kleine, draagbare TENS-zenuwstimulator, die de arts of kinesist instelt op de gewenste parameters. Een deel van de stroom dringt de zenuwvezel binnen en vermengt zich daar met de pijnprikkel. Kabel en TENS-apparaat worden onzichtbaar onder de kleding of aan de broeksriem gedragen.

Het resultaat van de TENS-therapie is tweeledig: enerzijds worden minder pijnprikkels doorgegeven aan de hersenen en anderzijds worden lichaamseigen, pijn dempende endorfines aangemaakt. 

De voordelen van TENS?

  • Via TENS is aanzienlijke pijndemping mogelijk zonder bijwerkingen.
  • TENS werkt, in tegenstelling tot heel wat sterke pijnstillers, niet verdovend of versuffend, en kan dus probleemloos gebruikt worden bij normale activiteiten.
  • TENS bevindt zich aan de buitenkant van het lichaam en werkt alleen in op plaatselijke pijn – in tegenstelling tot medicijnen, die in heel het lichaam aanwezig zijn en hierdoor ongewenste neveneffecten kunnen veroorzaken.
  • TENS heeft een heel laag gezondheidsrisico in vergelijking tot bijvoorbeeld operaties met pijnblokkade, waarbij altijd kans bestaat op beschadiging van andere zenuwen, met mogelijk (tijdelijke) verlammingen als gevolg. Omdat TENS aan de buitenkant van het lichaam zit, is dit risico nihil.

Kortom: TENS biedt heel wat voordelen en is dus voor pijnpatiënten de moeite waard om als therapie te testen.

Er zijn echter ook enkele kleine nadelen/risico’s:

  • Hoewel TENS een veilige pijnbehandeling is zonder bijwerkingen, wordt geadviseerd die niet tijdens de zwangerschap te gebruiken. Hetzelfde geldt voor mensen met een huidziekte of pacemaker.
  • Het is mogelijk dat men overgevoelig is of wordt voor de lijm waarmee de elektrodes op de huid worden geplakt. In dit geval moet men met TENS stoppen en contact opnemen met een arts, kinesist of pijnverpleegkundige.

Bij twijfel over gebruik van het TENS-toestel, neemt men best contact op met arts, pijnverpleegkundige of kinesist.

Wat zijn de huurvoorwaarden van een TENS-toestel?

De maandhuur varieert van €30 tot €50 (excl. verzending en waarborg). In deze prijs is een startpakket van 4 elektroden (5x5cm) inbegrepen.

De waarborg bedraagt €50 en wordt volledig teruggestort na goede ontvangst van het toestel. De minimale huurperiode is 1 maand. Gestarte maanden worden volledig aangerekend. Door huurders aangebrachte defecten worden aan hen doorgerekend.